Vins du Monde |

U bent hier

> Witte Druiven
Rode Wijnen
Rosé Wijnen
Witte Wijnen
Mousserende Wijnen
Catarratto
Catarratto is een inheemse Italiaanse witte druif die groeit op Sicilië.Catarratto is het Italiaans voor overvloedig. De druif groeit dan ook over het ganse eiland. De witte wijn die het voortbrengt is een goede begeleider bij gegrilde vis en wit vlees.
Chardonnay
Witte druivensoort van hoge kwaliteit. De meest kenmerkende van de Loiredruiven waar hij ook Pineau de la Loire wordt genoemd. Van deze blonde druif maakt men beendroge, halfdroge, honingzoete, stille, parelende en feestelijk bruisende wijnen. Hij is kwetsbaar voor voorjaarsvorst maar gemakkelijk te verbouwen met een hoge opbrengst en goed bestand tegen plantenziekten. Is ook ontvankelijk voor botrytis cinerea.
Chenin Blanc
Droge wijn van Chenin Blanc heeft aroma's van groene appel, peer en bloemen. Zoetere krijgt aroma's van perzik, abrikoos, honing en confituurachtig fruit. Het is een onderschatte druif. Hij is veel minder bekend en geliefd dan bijvoorbeeld de Chardonnay en Sauvignon Blanc. In Frankrijk komt de druif maar zeer zelden voor buiten het Loiregebied. In Zuid-Afrika is de druif (daar Steen genaamd) zeer royaal aangeplant: wel twee maal zoveel als in Frankrijk. Ook in de Verenigde Staten (Californië) en in Australië staat veel Chenin Blanc in de wijngaarden. (Fr. Pineau (de la Loire, d'Anjou, de Savennières), Blanc d'Aunis, Blanc d'Anjou.)
Colombard
Jaren geleden verdienden de wijnen gemaakt van Colombard, die vooral in hete klimaten groeiden, de slechte reputatie, die zij nooit helemaal hebben kunnen afschudden. Ten onrechte tegenwoordig, want de Colombard is niet alleen een makkelijke en rendabele druivensoort, wanneer hij goed wordt behandeld is hij lekker scherp en wat staal-achtig, en een aardige basiswijn met een gronderig karakter en scherpe grapefruit-achtige helderheid.
Gewurztraminer
Een druivensoort voor de productie van aromatische witte wijnen, zeer gemakkelijk te herkennen. De schil van de druiven is vol pigment. Dit maakt deze wijn een van de donkerste witte wijnen die er zijn. De smaak en geur herbergen tropisch fruit, zoals lychees, en geurende bloemen als rozen.
Grecanico
Druivensoort voor witte wijn die vooral voorkomt op Sicilië, Italië. Deze soort geeft frisse, sappige witte wijnen. De soort wordt de laatste jaren steeds meer aangeplant.
Grillo
Witte druivensoort uit Sicilië die gebruikt wordt in de blend voor Marsala.  
Grüner Veltliner
Een typisch Oostenrijkse druivensoort voor witte wijn. In Oostenrijk wordt hij ook wel "Der Grüne" genoemd, en is hij de meest geplante druivensoort. De wijnen zijn fruitig. De Grüner Veltliner is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit de streek Niederösterreich.
Inzolia
Ansonica Druivensoort voor witte wijn die voorkomt op Sicilië en daar wijn geeft van goede kwaliteit. De wijnen van deze druif hebben frisheid en wat grassige kruidigheid.
Irsai Oliver
Irsai Oliver is een Hongaarse druif/wijn die in 1930 ontstond uit de kruising van Pozsony en Pearl of Csaba. Vroege rijping met een uitgesproken Muscat karakter.
Kéknyelü
Hongaarse druivensoort voor witte wijn
Kiralyleanyka, Viognier
Een zeldzame druivensoort, voor witte wijn. De druiven zijn klein, hebben een diepe kleur en produceren gouden, volle wijnen. In smaak en geur treft men abrikozen, perzik en bloemen. De Viognier komt oorspronklijk uit het noordelijk Rhône gebied, maar is vandaag de dag ook te vinden in het zuiden van Frankrijk.
Muller Thurgau
Müller-Thurgau is een druivensoort die ontwikkeld is in het Instituut voor viticultuur van Giessenheim door Dr. Muller, die geboren werd in het Zwitserse kanton Thurgau. Vandaar de naam dus. Het ras is een kruising tussen de twee alombekende soorten Riesling en Sylvaner. We vinden ze onderandere terug in Duitsland, Engeland, Slowakije en Nieuw-Zeeland. Het resultaat is een lichte, elegante wijn met fruitige aroma's.  
Muscat
Muscat ook wel de muskaatdruif genoemd is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete muskaatwijnen.Zij heeft ovaalvormige ambergele bessen. Het vruchtvlees is in het algemeen knapperig. Oogstperiode: juli-oktober. Een bekende muskaatwijn is de Muscat de Beaumes-de-Venise uit de Vaucluse in Zuid-Frankrijk.
Pinot Blanc
Deze mutant van de Pinot Noir, die waarschijnlijk afstamt van de Pinot Gris, produceert witte wijn. In Frankrijk is deze druif ook bekend onder de naam Klevner. Hij produceert vrij neutrale wijnen met een smaak en geur van appelen en wit fruit. De wijnen zijn laag in zuurgehalte en op een milde manier fris en fruitig.
Pinot Gris
Druivensoort voor witte wijn, mutant van de Pinot Noir. De schil van deze druif kan variëren van vrijwel zwart tot wit en van bleek blauw tot roze. De kleur van de wijn kan ook een hint van roze hebben. Geur en smaak zijn een beetje kruidig, met een aroma van zacht wit fruit en een laag zuurgehalte.
Riesling
Deze beroemde, vroeg rijpe druivensoort voor witte wijn krijgt niet altijd het begrip en de waardering die hij verdient. In de Noord-Duitse Moezel waar men enkele van de meest beroemde Riesling-wijnen produceert, beschouwt men deze druif als een laat rijpende varieteit. Dit in vergelijking met de Müller-Thurgau, een varieteit die zo ongeveer overal wel wil rijpen. Er zijn zeer veel verschillende Riesling-wijnen: van droog en jong drinkbaar tot zoete trockenbeerenauslesen die zeer goed lang weggelegd kunnen worden. Wijn gemaakt van Riesling is licht in alcohol, heeft verfrissend veel fruit en heeft het bijzondere vermogen het karakter van het gebeid en de ‘terroir’ door te geven. In de jonge wijnen proeven en ruiken we citrus, bloemen en staal-achtige, droge tonen. In de edele zoete wijnen vooral honing, bloemen en veel meer, maar altijd blijft er een prettig en verfrissend zuurtje te onderscheiden.
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc is een witte druif, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in diverse landen aangeplant. Zijn oorsprong ligt in Frankrijk. In de 18e eeuw verspreidde hij zich via migranten naar Nieuw-Zeeland, Chili, VS, Zuid Afrika, Noord Italië, Spanje. In Frankrijk vind je hem als monocépage in de wijnstreken Lore, Bordeaux en Languedoc. De hier gebruikte naam is die, die de Fransen er aan geven. In andere landen komt de druif voor onder de namen Fume Blanc (zelfde druif, uit de VS met houtopvoeding) en Blanc Fume (zelfde verhaal Zuid Afrika). De druif wordt zowel voor cépage wijnen gebruik als ook in assemblages. Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.Bekende wijnen zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon in de Bordeaux. Thans komen de mooiste Sauvignon Blancs misschien wel uit Nieuw-Zeeland.
Semillon
Een wat moeilijk plaatsbare witte druivensoort, die wereldwijd op grote schaal wordt gekweekt maar vaak niet geheel tot zijn recht komt. De Sémillon kan onder de juiste omstandigheden prachtige fijne wijnen leveren die goed kunnen ouderen. De druif levert wijnen met veel extract en weinig zuren. Men ruikt en proeft abrikoos, mango en perzik. Sémillon is goed geschikt voor opvoeding en lagering op eiken vaten. De wijn kan dan een rijke smaak ontwikkelen. Het beroemdst is deze druivensoort in de edele zoete wijnen uit het Bordeauxgebied Sauternes of in de hoog geclassificeerde, droge, witte wijnen uit Bordeaux.
Torrontés
Een karaktervolle druivensoort voor witte wijn. De Torrontés vinden we vooral in Argentinië en Spanje. De meeste wijnen van de Torrontés hebben de geur en smaak van bloemen, kruiden en tropisch fruit.
Trebbiano
De meest productieve druivensoort van alle druivensoorten. Een variëteit voor witte wijn die in vrijwel elk wijn producerend land is aangeplant. De druivenstok is gemakkelijk in teelt en heeft een groot rendement. Zijn grootste verdienste is dat hij, ook al is hij zeer rijp, toch een hoog zuurgehalte houdt. Smaak en geur van de wijn zijn relatief neutraal en licht, met duidelijke citrustonen.
Txacoli
"De txacolí maakt zich pas na een bepaalde tijd bekend aan het verhemelte van de beginner", zeggen Baskische wijnkenners fijntjes lachend. Achter de merkwaardige naam gaat een licht mousserende, iets zure, prettig wegdrinkende en verfrissende wijn met een bescheiden bouquet schuil. De naam txacolí (Spaans: chacofí komt van het Arabische chacalet, waarmee iets zwaks, lichts of duns wordt aangeduid. De frisse, lichte, witte wijn ontbreekt op geen enkel Baskisch volksfeest, zomerse lunch of uitgebreid grillfeest. Txacolí is afkomstig uit twee wijnbouwgebieden met een D.O.: txacolí de Guetaria (Baskisch: Getariako Txakolina) met 85 ha wijngaarden in de provincie Guipázcoa en txacolí de Vizcaya (Baskisch: Bizkaiko Txakolina) met 60 ha in de aangrenzende provincie Vizcaya. Toegestane wijnstokken zijn de witte hondarribi zuri (85 tot 90% van het areaal) en de blauwe hondarribi beltza, waarvan de zeldzame rode txacolí gemaakt wordt. Baskenland is niet bepaald een zonovergoten streek en het vruchtsuikergehalte van de druiven is dan ook vrij laag. De wijnen zijn eerder zuur en hebben een rinse frisheid. Een klassieke txacolí is licht, heeft een prettige afdronk en is droog en ongecompliceerd. Hij bevat 10 tot 11 % alcohol en wordt jong en koel gedronken, liefst rond de 8 °C. Txacolí past erg goed bij vis en schaaldieren. Daarnaast is de Wijn een niet te overheersende, verfrissende aanvulling op alle hartige gerechten met een duidelijk zoute component. 's Zomers wordt de wijn veel op terrasjes geschonken en door zijn eetlustopwekkende zuren dient hij zelfs als aperitief Twee Baskische bodega's stoken inmiddels ook een fijne brandewijn van txacolí: de Orujo de Txacolí. De druiven van de streekgebonden soort hondarribi vormen de basis voor de witte txacolí. Voor de zeldzame rode txacolí is de hondarribi beitza nodig.
Verdelho
Één van de vijf klassieke druivensoorten voor Madeira.