Pinot Noir
Een rode bourgogne-druif met een dunne schil. De druiventros lijkt in vorm op de "pinot", pijnboomappel, vanwaar de naam. Deze druivensoort is in staat de meest fantastische wijnen voort te brengen, die zeer lang weggelegd kunnen worden. De vele kleine verschillen in terroir, zo typerend voor de Bourgogne, worden middels deze druivensoort uitgedrukt en doorgegeven. De rijping ervan is relatief vroeg, dus dat maakt hem minder geschikt voor warme gebieden. Pinot noir is gevoelig voor de omvang van de oogst, dus er dient flink gereduceerd te worden voor de pluk. In de jongere wijnen proeven we frambozen, aardbeien, kersen, viooltjes en kool. In de oudere wijnen treffen we meer aardse tonen en een bouquet dat doet denken aan wild en soms zelfs drop. De nogal kleine druiven groeien dicht tegen de steel. tros. Behalve in de Bourgogne vinden we de Pinot Noir ook in de Elzas en de Jura in assemblages. Ook in rosé Sancerre komen we hem tegen.